Nieuws

logo
Zoeken
U bent hier: Home / Actueel / Nieuws

Nieuws

Terugblik Inspiratiedag

juni 2017

Zaterdag 3 juni 2017 organiseerde natuurbegraafplaats Slangenburg voor de 3e keer een inspiratiedag. Veel mensen uit de regio bezochten ons op deze warme dag.

Steeds meer mensen kennen de mogelijkheden die er zijn op het gebied van natuurbegraven. Met deze inspiratiedag wilden we mensen laten zien dat men zelf kan bepalen hoe het laatste afscheid er uit komt te zien.

Op de inspiratiemarkt lieten diverse ondernemers met alternatieve uitvaartproducten zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van natuurbegraven. Daarnaast werden er rondleidingen gegeven, waar volop interesse voor was.

Heeft u de inspiratiedag gemist? Dit jaar geven we nog een aantal keren een rondleiding. Bevlogen terreinbeheerders vertellen u alles over de natuur en mogelijkheden tijdens een uitvaart. Wilt u liever een persoonlijk gesprek? Neemt u dan contact op met de beheerder (0314) 341 966 of mail ons info@natuurbegraafplaatsslangenburg.nl


Onze samenwerkende partners zijn erbij tijdens de Inspiratiedag op 3 juni

mei 2017

Op de natuurbegraafplaats werken wij samen met onze partners. Nabestaanden kunnen kiezen voor een boomschijf. Deze wordt op verzoek gegraveerd door het Beeldhouwerscollectief. De bijenstal wordt onderhouden door de bijenvereniging Doetinchem. Misschien heeft u de schapen al gezien in Doetinchem? Afgelopen jaar hebben enkele schapen ook op de natuurbegraafplaats gegraasd. Tijdens de inspiratiedag zijn zij er bij. Het Beeldhouwerscollectief en de Bijenvereniging laten tijdens de inspiratiedag hun producten zien en kunnen uw vragen beantwoorden.


Torenvalk op de natuurbegraafplaats

april 2017

Onlangs hebben wij een torenvalk gezien op de natuurbegraafplaats. De torenvalk is vooral bekend door het bidden, dat je vaak langs de weg ziet. Bij het bidden blijft een roofvogel op een plaats in de lucht hangen om een prooi te vinden en daarna te vangen. De vogel blijft dan op één plek in de lucht hangen, terwijl hij op de grond naar een prooi zoekt. De torenvalk is een kleine valk met een lange staart en een opvallend roodbruine rug. Wij hebben voor de torenvalk een nestkast geplaatst op de natuurbegraafplaats.

Broedkast torenvalk


Nieuwe rondleidingen gestart

maart 2017

We zijn weer gestart met het verzorgen van rondleidingen. Bij een rondleiding starten wij rond 14.00 uur vanaf de tarp op de natuurbegraafplaats. Mensen die later komen, kunnen aansluiten bij een groepje of evt wachten op een volgende rondleiding. De rondleiding is bedoeld voor iedereen die interesse heeft. Fietst u regelmatig langs de natuurbegraafplaats en wilt u meer weten? Of heeft u wel eens van de natuurbegraafplaats gehoord en wilt u meer weten? Kom dan langs voor een informele rondleiding.


Raad gaat akkoord met bouw ontmoetingsruimte

8 juli 2016

Tijdens de raadsvergadering van 7 juli 2016 is de gemeenteraad akkoord gegaan met de bouw van een ontmoetingsruimte op de natuurbegraafplaats (uitbreidingslocatie). Om de ontmoetingsruimte te kunnen realiseren, moet eerst de bestemming van het terrein aangepast worden.

Behalve een ontmoetingsruimte wordt er een infocentrum gebouwd en zijn alle tarieven met 5% verlaagd.

 In De Gelderlander van 8 juli 2016 stond een artikel over het voorstel.


Invulling van het laatste afscheid

december 2015

We merken steeds vaker dat mensen zelf invulling willen geven aan het laatste afscheid van hun dierbare. Nabestaanden willen het graf dichten, of muziek maken tijdens de ceremonie. Wij bieden u een half dagdeel voor het afscheid van uw dierbare. In overleg met de beheerder kunt u de tijden bepalen.


Loop eens mee met een rondleiding

oktober 2015

De rondleidingen op de natuurbegraafplaats zijn een succes. Tijdens een rondleiding kunt u vrijblijvend vragen stellen. Een medewerker van de gemeente Doetinchem vertelt u over de mogelijkheden op de natuurbegraafplaats. Wij merken dat allerlei mensen aansluiten bij een rondleiding; buurtbewoners, mensen die al een bezoek aan de begraafplaats brachten en veel mensen die een bericht hebben gelezen in de krant. Volgend voor jaar gaan wij door met het geven van rondleidingen. Kijkt u voor meer informatie en data in de agenda.


Natuurbegraafplaats breidt uit

juni 2015

Een jaar geleden heeft de gemeente Doetinchem een perceel van bijna 9 hectare grond aangekocht. Dit zijn ongeveer 13 voetbalvelden. Met deze grond willen wij de natuurbegraafplaats uitbreiden. De aangekochte grond grenst aan de zuidzijde van de natuurbegraafplaats.

Bij de inrichting van deze grond willen wij het Achterhoekse cultuurlandschap in ere herstellen. Dit jaar is de grond ingezaaid met haver, zomertarwe en zomergerst. De percelen zijn omzoomd met bloemrijke akkerranden.

Ongeveer de helft van de grond is verpacht aan boeren. De andere helft is in samenwerking met het Agrarisch Opleidings Centrum (AOC) ingericht. Zij bewerken de grond, zaaien en oogsten de graangewassen.

Deze zomer kunt u het resultaat zien; de bloemen uit het akkermengsel gaan bloeien in combinatie met de aren van de haver en zomergerst.


 Succesvolle open dag

april 2015

Op vrijdagmiddag 17 april heeft er een succesvolle open dag plaats gevonden op de natuurbegraafplaats. Iedereen was vanaf 13 uur welkom en de belangstelling was groot. Behalve een rondleiding over de natuurbegraafplaats was het ook mogelijk om een informatiemarkt  met regionale standhouders te bezoeken. Hier kon iedereen inspiratie op doen met uiteenlopende producten rondom natuurbegraven.

Gelukkig werkte het weer goed mee. Hierdoor konden de bezoekers de tijd nemen de hele natuurbegraafplaats te bekijken. Verschillende mensen hebben in groepen een rondleiding gekregen van een van de medewerkers.  Een aantal schapen begraasden de natuurbegraafplaats. Over een aantal jaren gaan de schapen een rol spelen in het onderhoud.

De bezoekers kwamen met name uit de Achterhoek en de Liemers. Wij merken dat het natuurbegraven in de regio steeds meer in de belangstelling komt te staan. Heeft u de open dag gemist? Wij geven regelmatig rondleidingen. Deze staan vermeld in de agenda. Of neemt u contact op met de beheerder (0314) 341 966 of mail ons info@natuurbegraafplaatsslangenburg.nl


Herbegraven op de natuurbegraafplaats

maart 2015

Het komt vaker voor dat mensen hun overleden dierbare, die op een traditionele begraafplaats begraven is, laten herbegraven op natuurbegraafplaats Slangenburg. Het geeft veel mensen rust om samen met hun overleden partner voor eeuwig samen te zijn. Voor het graf geldt een eeuwigdurend grafrecht, u of uw nabestaanden hoeven de grafrechten niet meer te verlengen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de beheerder.


Urnengraf

december 2014

Wij krijgen de laatste tijd veel vragen over de urnengraven. U kunt een urn begraven in een speciaal urnengraf. De urnengraven liggen rondom de bomen in de boszone. Er mogen 4 urnen in een urnengraf worden begraven. Wist u dat het mogelijk is om maximaal 4 urnen in een 1 of 2 persoonsgraf bij te zetten? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze beheerder.


Grond aangekocht voor uitbreiding natuurbegraafplaats

augustus 2014


In juni 2014 heeft de gemeente Doetinchem een perceel van bijna 9 hectare grond aangekocht. Het perceel bevindt zich naast natuurbegraafplaats Slangenburg. Over een aantal jaar wil de gemeente deze grond gebruiken om natuurbegraafplaats Slangenburg uit te breiden.

Op dit moment is er nog geen sprake van een capaciteitstekort op de natuurbegraafplaats. De gemeente heeft de grond echter alvast aangekocht met het oog op de toekomst. Voor de inrichting van de uitbreidingslocatie moet nog een plan worden gemaakt. Voorlopig wordt het terrein ingezaaid met landbouwgewassen. Het gebied is vanaf volgend jaar deels toegankelijk voor het publiek.

Snel naar

Contact

Telefoon
(0314) 341 966

Contactformulier